Polévka z lišek - recept cpt. Cooka
Soupe aux girolles
6 porcí:  60 dkg čerstvých lišek, 1  cibule, 5 stroužků česneku, 10 dkg másla, 5 lžic crème fraîche, 4 dl kuřecího vývaru, 3 cl bílého vína, olej z bílých lanýžů, sůl
Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli a česnek. Ve velkém hrnci je 5 minut osmahněte na pětině másla. Přidejte bílé víno a nechte ho trochu zredukovat. Zalijte vývarem a na mírném ohni přiveďte k varu.
Lišky očistěte. Smažte je na velké pánvi se zbylým máslem a trochou oleje. Když pustí vodu a zkaramelizují, vložte je do vývaru. Přikryjte a vařte alespoň 15 minut.
Nechte trochu vychladnout a poté dlouze mixujte, aby byla polévka co nejhladší. Přeceďte ji. Lze ji uchovávat 3 dny v chladničce nebo zmrazit.
Těsně před podáváním polévku ohřejte v hrnci a v případě potřeby ji zredukujte, protože by měla být hustá. Přidejte crème fraîche, sůl a promíchejte. Podávejte s kapkou bílého lanýžového oleje a čerstvým chlebem.
(recept šefkuchaře Iana Rodena, Coruisk house v Elgolu)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka