Dhál z pastináku - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg pastináku, 2 lžíce garam másaly, 2 lžíce rostlinného oleje, 1  cibule, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1  chilli paprička, 25 dkg červené čočky, 1.3 l zeleninového vývaru, 40 dkg kokosového mléka v konzervě, 12 dkg mraženého hrášku, 12 dkg špenátu, 1 lžíce mangového čatní, sůl, mletý pepř
Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči promíchejte pastinák (oškrábaný a nakrájený na 1 cm kostky) s garam masalou. Pokapejte olejem a vše promíchejte. Okořeňte a pečte 25-30 minut dozlatova a doměkka.
Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni trochu oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji 10-15 minut, dokud nezměkne a lehce nezezlátne. Vmíchejte nastrouhaný zázvor, drcený česnek a jemně nasekanou chilli papričku a smažte další 1-2 minuty, až se rozvoní.
Vmíchejte čočku, vývar a kokosové mléko. Přiveďte k varu, přikryjte a mírně snižte teplotu na středně nízkou. Duste 20 minut, občas promíchejte a dolijte trochu vody, pokud se všechna vstřebala. Nechte na závěr bublat 5-10 minut, dokud se čočka nerozpadne a dhál nezhoustne. Vmíchejte opečený pastinák, hrášek, špenát a mangové čatní. Podle potřeby dochuťte. Podávejte s rýží a teplým chlebem naan.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka