Laoský kuřecí salát s rýží - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  červená cibule, 8 cm čerstvého zázvoru, 2 šálky rýže jasmínové, uvařené a vychlazené, 1 sklenka červené thajské kari pasty, 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy, 1.5 lžíce rybí omáčky, 1.5 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rostlinného oleje, 45 dkg kuřecích stehen, sůl, 1  chilli paprička serrano, 1 šálek burských oříšků, 1 šálek koriandrových lístků, 1/2 šálku máty peprné, hlávkový salát, limetka
Červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a zázvor nakrájený na sirečky vložte do středně velké mísy s ledovou vodou a nechte je namočené, zatímco budete připravovat kuře a rýži.
Uvařenou a vychladnutou jasmínovou rýži a polovinu červené thajské kari pasty promíchejte rukama v misce, aby se obalily. Odložte stranou. Ve velké míse míchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně vysoké teplotě polovinu oleje. Přidejte mleté kuřecí maso a rozprostřete ho do tenké, rovnoměrné vrstvy, osolte. Smažte bez narušení, dokud není zespodu zlatavě hnědé, asi 5 minut. Přidejte zbývající kari pastu a za stálého míchání a rozbíjení na kousky restujte, dokud není kuře propečené, asi 2 minuty. Přendejte do mísy s dresinkem.
Na stejné pánvi rozehřejte zbývající olej. Přidejte odloženou rýžovou směs a přitlačte ji do rovnoměrné vrstvy. Neporušené smažte, dokud rýže nezezlátne a není křupavá, asi 6-8 minut. Pokračujte ve vaření a rozdělte rýži na větší kousky, 1-2 minuty. Odstavte z ohně.
Červenou cibuli a zázvor nechte okapat, přidejte je do mísy s kuřecím masem spolu s tenkými plátky chilli papričky, nasucho opraženými arašídy, nasekaným koriandrem i mátou, a rýží. Dobře promíchejte a spojte.
Salát přendejte na talíř. Podávejte s listovým salátem na obalení a klínky limetky na vymačkání.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka