Chao ta bee hoon - recept cpt. Cooka
燒焦米粉
4 porce:  1/2 šálku rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, 3  vejce, 40 dkg rýžových nudlí namočených na 30 minut do studené vody a poté zcezených, 1 lžíce ústřicové omáčky, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1/2 lžičky rybí omáčky, 1 lžička mletého bílého pepře, 1 špetka soli, sambal oelek na podávání
Polovinu oleje rozehřejte ve woku nebo nepřilnavé pánvi na vysokém plameni. Přidejte prolisovaný česnek a za stálého míchání smažte, dokud nezačne vonět, poté přidejte vejce. Smažte vejce a šlehejte je stěrkou, dokud nezačnou pěnit, pak přidejte změklé rýžové vermicelli.
Smažte na středním plameni za stálého míchání, aby se vejce v nudlích rozptýlila. Přidejte ústřicovou, tmavou sójovou a rybí omáčku, bílý pepř a sůl. Smažte na prudkém ohni, dokud nudle nezačnou osychat. Zkontrolujte dochucení a přendejte na talíř. Nechte vychladnout.
Zbylý olej rozehřejte v očištěném woku nebo nepřilnavé pánvi na prudkém ohni, až se z něj bude kouřit. Přidejte osmažené nudle a naklepejte je do tvaru placky, přičemž pánví neustále pohybujte, ale nudle již nemíchejte. Tím zajistíte rovnoměrné zhnědnutí. Pokračujte v přitlačování nudlové placky ke dnu pánve wok nebo pánve pomocí špachtle.
Jakmile se spodek opeče, a pokud jste dostatečně odvážní, obraťte placku, aby se opekla i z druhé strany. Pokud chcete raději hrát na jistotu, přeneste placku na talíř a vraťte ji do pánve křupavou stranou nahoru. Druhou stranu smažte další 3-4 minuty. Rýžovou placku podávejte s pořádnou lžící sambal oelek (tradiční chilli pasta z drcených papriček fermentovaných v soli) a jezte buď samostatně, nebo jako součást větší hostiny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka