Zapečená špagetová tykev s kuřecím, špenátem a parmazánem - recept cpt. Cooka
Courge spaghetti gratinée au poulet, aux épinards et au parmesan
4 porce:  1  špagetová tykev, 3 lžičky olivového oleje, 1  šalotka, 2 stroužky česneku, 34 dkg kuřecích prsíček, 2 šálky špenátu baby, 1.25 dl šlehačky, 1.25 dl strouhaného parmazánu, 2 lžíce šalvěje, 2 lžíce dobromysli, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky chilli vloček, 2.5 dl nastrouhané mozzarelly, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Dýně rozřízněte podélně napůl a zbavte semínek. Řeznou stranu půlek dýní potřete třetinou oleje. Osolte a opepřete. Půlky dýní položte na pergamenem vyložený plech řezem dolů. Pečte 30-40 minut až do změknutí. Nechte mírně vychladnout. Dužinu dýně jemně vyškrábejte vidličkou, abyste uvolnili vlákna, ale nechte na ní 1,5 cm okraj, abyste nepoškodili slupku.
Mezitím na velké pánvi rozehřejte zbývající olej na středním plameni. Přidejte jemně nasekanou šalotku a utřený česnek a za občasného míchání smažte 3 minuty. Přidejte kuřecí nebo vepřové maso na kousíčky nasekané a za stálého míchání a rozbíjení dřevěnou vařečkou restujte 5 minut. Nakonec přidejte nahrubo nasekaný baby špenát a povařte 2 minuty, dokud kuře nezrůžoví a špenát nezměkne. Pánev stáhněte z ohně. Vmíchejte smetanu, strouhaný parmazán, nasekanou šalvěj i oregano, citronovou šťávu a případně chilli a dobře promíchejte. Přidejte dýňové špagety a promíchejte, aby se dobře obalily. V případě potřeby je dosolte a opepřete.
Na půlky dýní dejte kuřecí náplň. Posypte strouhanou mozzarellou a dochuťte pepřem. Zapékejte 10 minut až se sýr rozpustí. Pokračujte v pečení pod grilem po dobu 2 minut, aby sýr získal zlatohnědou barvu. Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut stát. V případě potřeby posypte čerstvou šalvějí a oreganem. Naporcujte - rozkrojte každou polovinu dýně napůl.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka