Ragú z václavek s dýňovou polentou - recept cpt. Cooka
Ragù di chiodini con polenta alla zucca
4 porce:  50 dkg václavek, 2 snítky tymiánu, 1  cibule, 1/2 stonku řapíkatého celeru, 1/2  mrkve, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 40 dkg loupaných rajčat, 4 dkg másla, 40 dkg rychlé kukuřičné polenty, 40 dkg tykve, 1 lžička oleje, 2 snítky tymiánu, sůl, mletý pepř, extra virgin olivový olej
Houby očistěte od dřevnatých konců, opláchněte je a ponořte do vroucí vody, když se voda opět začne vařit, vyberte je děrovanou lžící a dejte stranou.
Z oloupané cibule, celeru, mrkve a česneku připravte jemnou směs. Smažte ji na oleji se snítkami tymiánu. Přidejte osušená a nakrájená loupaná rajčata, osolte a opepřete a vařte 10 minut. Přidejte houby a duste je na mírném ohni asi 30 minut, v případě potřeby přidejte trochu horké vody.
Dýni očistěte, dužinu nahrubo nastrouhejte a orestujte na pánvi s polovinou másla, oleje a snítkami tymiánu, osolte a opepřete. Polentu připravte podle návodu na obalu. Když je téměř hotová, přidejte dvě třetiny dýně, zbylé máslo a vařte ještě 5 minut. Nalijte ji do servírovací misky, posypte dýňovou dužinou, kterou jste si nechali stranou, a přelijte připraveným houbovým ragú. Zakápněte dobrým olejem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka