Lososové karbenátky se sumahem - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg moučných brambor, 1 lžíce plnotučného mléka, 25 dkg lososa, 1  citrón na kůru i na šťávu, 2 dkg zelené petrželky, 2 dkg kopru, 2 dkg nakládaných okurek, 2  jarní cibulky, 2.5 lžíce sumahu, 3 lžíce hladké mouky, 1  vejce, 6 dkg obyčejné strouhanky, 2 dl rostlinného oleje, řeřicha
Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou a vařte 10 minut brambory nakrájené na kousky. Mezitím zahřejte mléko na mírném ohni v hrnci, dokud se nezačne vařit, což bude trvat několik minut. Odstavte z ohně, přidejte do něj vykostěného lososa bez kůže a přikryjte pokličkou.
Brambory nechte okapat v cedníku a poté je položte na prázdnou pánev, aby se 5 minut odpařovaly. Lososa vyjměte z mléka. Do mléka přidejte citronovou kůru, šťávu, nasekanou petrželku a kopr, najemno nasekané znojemské okurčičky a nasekanou jarní cibulku spolu se sumahem. Přisypte brambory a nahrubo je rozmačkejte, poté přidejte lososa, rozdělte ho na kousky a vše promíchejte s trochou koření.
Do široké mělké mísy vyklopte mouku, ve druhé rozšlehejte vejce a do třetí mísy nasypte strouhanku. Rukama vytvarujte z lososové směsi bochánky, po jednom na porci. Každý z nich namočte do mouky, aby se lehce obalil, přebytečnou mouku oklepejte, namočte do vejce a nakonec do strouhanky. Přeneste na talíř.
Do velké pánve s nepřilnavým povrchem nalijte olej tak, aby byla plná maximálně do dvou třetin, a postavte ji na vysokou teplotu. Olej je dostatečně horký, když do něj vhozená strouhanka během několika sekund zezlátne. Smažte rybí karbenátky 2-3 minuty z každé strany dozlatova a podávejte s řeřichou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka