Gratinované brambory s lososem, špenátem a koprem - recept cpt. Cooka
Gratin de pomme de terre, saumon et épinards a l'aneth
6 porcí:  70 dkg lososa bez kůže, 1 kg brambor, 30 dkg baby špenátu, 1  šalotka, 2 stroužky česneku, 1 svazek kopru, 3 l šlehačky, 3 dl mléka, 4 dkg másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 2 špetky strouhaného muškátového oříšku, sůl, mletý pepř
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na poměrně tenké plátky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu. Přidejte oloupaný stroužek česneku, muškátový oříšek a velkou špetku soli. Přiveďte k varu. Vmíchejte brambory, vařte je 10 minut a důkladně je sceďte. Zcezenou tekutinu dejte zatím stranou.
Oloupejte šalotku a nakrájejte ji. Smažte ji 3 minuty na pánvi s olivovým olejem a poté přidejte opláchnutý a osušený špenát. Přidejte sůl a pepř a restujte ještě 2 minuty, zbavte tekutiny.
Zbylý stroužek česneku oloupejte, odstraňte jádro a nakrájejte ho. Nasekejte kopr. Z lososa odstraňte kosti, pokud jsou, a maso nakrájejte na kostky.
Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Přilijte tekutinu z vaření brambor a šlehejte, dokud se neobjeví první bublinky. Přidejte dvě třetiny kopru a česnek, osolte a opepřete.
Předehřejte troubu na 200 °C. Do máslem vymazané misky položte vrstvu brambor. Zalijte je trochou koprové smetany, rozložte na kostičky nakrájeného lososa a špenát, zalijte zbylou smetanou a navrch rozložte plátky brambor. Na gratinovaný pokrm dejte zbylé máslo nakrájené na malé kousky a pečte 20 minut. Posypte čerstvým koprem a rychle podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka