Lilkový flan - recept cpt. Cooka
Flan di melanzane
4 porce:  3  lilky, 1 snítka bazalky, 1  vejce, 3 dkg másla, 2 dkg parmazánu, 4 dkg sušených rajčat, 1  mozzarella, čerstvá rajčatová omáčka, sůl, mletý pepř
Lilky propíchejte vidličkou a pečte je v troubě při 200 °C asi hodinu a půl nebo dokud nejsou na dotek měkké. Po upečení je nechte vychladnout, rozkrojte napůl, dužinu vydlabejte lžící a spolu s omytými a osušenými lístky bazalky ji vložte do mixéru. Přísady pečlivě rozmixujte, až vznikne hrubé pyré. Přebytečnou vodu ze směsi zcedíte v cedníku vyloženého papírovými utěrkami. Po několika minutách přendejte lilkový krém do mísy a přidejte vejce, sůl, pepř a sušená rajčata nakrájená na malé kousky. Formičky (ramekiny) vytřete pomocí štětce měkkým máslem, vysypte parmazánem, dejte několik lžic směsi a uprostřed udělejte důlek.
Mozzarellu nakrájejte na malé kostičky, vložte je do důlku doprostřed formiček a uzavřete lžící náplně. Pečte ve vodní lázni při 180 °C asi 40 minut. Vyklopte a podávejte podle chuti s čerstvou rajčatovou omáčkou.
Flan se od suflé liší způsobem přípravy: oba se pečou v troubě, ale první se peče ve vodní lázni, druhý obvykle obsahuje ušlehané bílky a během pečení má tendenci bobtnat, takže formy by nikdy neměly být naplněny více než do 2/3 svého objemu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka