Marinovaný hovězí rumpsteak - recept cpt. Cooka
2 porce:  40 dkg rumpsteak, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1.5 dl olivového oleje, 1 snítka rozmarýnu, 1/2  citrónu
Než se pustíte do vaření, vyndejte maso z květové špičky z lednice nejméně hodinu předem, ať hezky získá pokojovou teplotu. Kdybyste hodili rumpsteak na pánev ještě studený, dostal by teplotní šok a ve výsledku by byl tuhý. Pak ho potřete trochou olivového oleje, stačí jen pár kapek do dlaní a hezky vetřít po celém povrchu. Následně řádně osolte mořskou solí a opepřete černým pepřem. Rozpalte litinovou pánev na pracovní teplotu a celý rumpsteak na ni volně položte. Po celou dobu byste měli slyšet, jak maso příjemně syčí.
Otáčet na druhou stranu budete až za 5 - 6 minut, takže si zatím připravte česnek na marinádu: oloupat, rozdrtit a nadrobno nasekat. Po opečení masa z jedné strany je obraťte a pusťte se do marinády. Na jinou pánev dejte trochu olivového oleje a nechte pomalu rozehřát. Přihoďte česnek, nechte restovat tak minutku, lístečky rozmarýnu nasekejte na malé kousky a přidejte k česneku. Pozor, ať se nic nepřipálí. Směs na pánvi poprašte strouhanou kůrou z citronu a nakonec vymačkejte i citronovou šťávu a vmíchejte zbytek olivového oleje.
Mezitím by měl být steak hotov i z druhé strany, uvnitř by měl mít teplotu 55 - 60 °C. Pánev s marinádou sundejte také z ohně, stejk do ní vložíte, překryjete hliníkovou fólií a pokličkou na 10 minut. V půlce této doby jej obraťte. Nakrájejte na plátky a můžete podávat lehce zakapaný zbylou marinádou.
Příloha: opečený brambor a restovaná zelenina

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka