Bucatini all'Amatriciana - recept cpt. Cooka
6 porcí:  11.5 dkg guanciale, 6 cl extra virgin olivového oleje, 1  chilli paprička, 1.25 dl suchého bílého vína, 80 dkg nakládaných rajčat San Marzano, sůl, 45 dkg těstovin bucatini, 15 dkg čerstvě nastrouhaného pecorina
Guanciale nahrubo nasekejte a rozložte na hlubokou těžkou pánev. Přidejte olej a nastrouhanou papričku peperoncino. Restujte na prudkém ohni 1-2 minuty, dokud se tuk z guanciale neroztaví, promíchávejte dřevěnou vařečkou. Jakmile guanciale získá barvu, ale ještě se nezačne křupat, přilijte víno a svařte, dokud se nevypaří, asi minutu. Rajčata s jejich šťávou protlačte pasírkou a přidejte je na pánev. Snižte teplotu a vařte, dokud se rajčata neredukují na polovinu, často míchejte, 30-40 minut.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu nejméně 5 litrů vody. Přidejte štědrou dávlku soli. Vhoďte těstoviny, promíchejte a zakryjte hrnec. Když se voda vrátí k varu, sejměte pokličku a vařte těstoviny odkryté, dokud nejsou sotva al dente, asi o 1-2 minuty méně, než udává navržený čas vaření na obalu.
Pomocí 2 velkých vidliček nebo kleští na špagety přeneste těstoviny přímo z vody do pekáče, neceďte je. Energicky promíchejte a prohazuje, aby se dokončily v omáčce, asi minutu. Vypněte oheň, vmíchejte část strouhaného Pecorino Romano a promíchejte. Ihned podávejte se zbývajícím sýrem k posypání.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka