Višňové a řepné gazpacho - recept cpt. Cooka
8 porcí:  18 dkg červené řepy, 80 dkg zralých a chutných rajčat, 4.8 dl vypeckovaných višní, 1  červená paprika zbavená semínek, 1  nakládaná okurka, 3 lžíce nakrájené červené cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 42 dkg chleba bez kůrek, 1.2 dl extra virgin olivového oleje plus nějaký na pokapání, 8 cl sherry octa, 2.95 dl pramenité vody, 5 cl pistácií, 6 dkg okurek (na ozdobu), máta peprná
Předehřejte troubu na 200°C. Řepu zabalte do alobalu, umístěte na malý plech a pečte, dokud není měkká při propíchnutí špejlí, asi 1 hodinu. Pak ji vybalte a opláchněte pod studenou vodou. Oloupejte, nechte vychladnout, pak nakrájejte na kostky.
Vložte nakrájenou řepu a rajčata, višně, nakrájenou italskou papriku i okurku, cibuli a utřený česnek do velké mísy a promíchejte. (Pokud děláte gazpacho den předem, nepřidejte česnek do směsi více než 3 hodiny před podáním, aby nepřebil ostatní chutě.) Posypte trochou soli, promíchejte a nechte odstát 10-15 minut.
Chleba vložte do mísy, přidejte studenou vodu tak, aby byl ponořen, a nechte namočit 5-10 minut. Pak vymačkejte přebytečnou tekutinu a přidejte chléb do řepné směsi. Ve dvou dávkách vložte směs do kuchyňského robotu a zpracujte ji do hladka, přičemž do každé dávky přidejte polovinu olivového oleje a polovinu odložené višňové šťávy, pokud používáte nakládané višně. Poté dávku přelijte do velké mísy. Přidejte sherry ocet, promíchejte metličkou, ochutnejte a podle potřeby přidejte více octa. Přidejte tolik pramenité vody, aby gazpacho mělo konzistenci koktejlu. Podle chuti osolte a zakryté nechte v chladničce asi 2 hodiny chladit. Polévku podávejte ve skleněných miskách nebo sklenicích na martini, ozdobenou pistáciemi, okurkou a mátou a pokapanou olivovým olejem.
Autorem je Dani García, mladý chef z Tragabuches (Ronda)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka