Salát z fazolek a nových brambor - recept cpt. Cooka
Insalata di fagiolini verdi e patate
6 porcí:  68 dkg zelených fazolových lusků, 1 lžíce soli, 90 dkg nových brambor, 1 lžíce soli, 1.2 dl olivového oleje, 6 cl pažitky nebo jarní cibulky nadrobno nasekané, 6 cl kvalitního červeného vinného octa, 3 lžíce najemno nasekané zelené petrželky, sůl, 1/2 lžičky mletého pepře
Fazolkám odřízněte oba konce, důkladně je promyjte v několika vodách a nechte okapat v cedníku. Nakrájejte je na 5 cm dlouhé kousky. Vařte nezakryté ve velkém množství osolené vroucí vody, dokud nebudou křehké (při testu vidličkou), asi 10 až 12 minut. Přeneste do cedníku a opláchněte studenou vodou. Dobře nechte okapat a osušte papírovými utěrkami. Odložte stranou.
Brambory důkladně očistěte kartáčkem na zeleninu. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby je překryla o 5 cm. Přikryjte, přiveďte k varu a přidejte sůl. Odstraňte pokličku, snižte teplotu na středně vysokou a vařte, dokud nebudou (otestujte špičkou nože), asi 15 až 20 minut. Pokud se brambory velikostí liší, menší vyndejte dříve, aby se nepřevařily. Přeneste do cedníku a nechte vychladnout, dokud s nimi nebudete moci manipulovat.
Ve stejné míse, ve které budete podávat salát, smíchejte všechny zbývající ingredience a důkladně promíchejte metličkou. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti 2,5 cm. Přeneste do mísy a jemně promíchejte se zálivkou (toto musíte udělat, dokud jsou brambory ještě teplé, aby vstřebaly plnou chuť zálivky). Zelené fazolky přidejte až poté, co brambory vychladnou na pokojovou teplotu. Znovu promíchejte a podávejte, nejlépe salát chutná při pokojové teplotě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka