Friggione bolognese - recept cpt. Cooka
Boloňské friggione
6 porcí: 1.5 kg cibule, 1 kg rajčat, 40 dkg pancetty, 12 plátků chleba, 1 lžíce vepřového sádla, 1 lžička másla, chilli paprička, sůl
Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. Rozložte ji do misky, posypte vrchovatou lžící soli a nechte macerovat aspoň 2 hodiny, občas promíchejte. Rajčata nařízněte do křižku a spařte minutu v kypící vodě, sceďte, opláchněte studenou vodou a oloupejte. Zbavte je semínek a nakrájejte na tenké proužky. Slaninu nasekejte nadrobno a osmažte bez přidání tuku.
Do pánve dejte cibuli i s její šťávou, přidejte sádlo a rajčata. Vařte na mírném ohni přibližně 20 minut. Poté přidejte slaninu a pokračujte ve vaření dalších 45 minut. Omáčka má být krémová a ne příliš hustá - pokud je třeba, přidejte trochu vody. Ke konci přidejte chilli papričky podle chuti - nasekané a zbavené semen.
Těsně před dokončením omáčky potřete plátky bílého chleba máslem a opečte pod grilem v troubě dozlatova. Friggione podávejte s máslovými bruschetami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka