Plněné papriky v air-fryeru - recept cpt. Cooka
4 porce: 3 lžíce olivového oleje, máslo, 1 lžička římského kmínu, 1 cibule, 20 dkg rýže basmati, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 lžička aleppského pepře , 2 rajčata, 3 dkg zelené petrželky, 4 červené papriky, 4 dkg vlašských ořechů
Ve středním hrnci rozehřejte většinu olivového oleje a kousek másla na středně nízkém ohni. Přidejte římský kmín a smažte 30 sekund, až se pěkně rozvoní. Přidejte najemno nasekanou cibuli a restujte asi 10 minut, dokud nebude průsvitná až lehce zlatavá.
Zatímco se cibule smaží, vyklopte propláchnutou rýži do hrnce s osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte 4 minuty, poté sceďte a osvěžte ve studené vodě. Když je cibule hotová, sundejte pánev z ohně. Přidejte k ní rýži spolu s mletým novým kořením, aleppským pepřem, nasekanými rajčaty nebo rajčatovým protlakem a polovinou petrželky a bohatě okořeňte. Podle chuti můžet náplň rozšířit o nadrobenou fetu, utřený česnek nebo dresink z citronového jogurtu.
Zahřejte fritézu na 180 °C. Udělejte řez po délce jedné papriky, začněte u špičky a zastavte se asi 2 cm odspodu, abyste vytvořili vak. Odstraňte semínka a zvenku potřete trochou olivového oleje. Naplňte kapsu rýžovou směsí a okraje řezu jemně přitlačte k sobě. Opakujte se zbývající směsí paprik a rýže.
Vložte papriky do košíku fritézy a ujistěte se, že je mezi nimi dostatek místa, a smažte 20-30 minut, dokud nezačnou tmavnout. Papriky při podávání posypte opraženými a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, zbytkem nasekané petrželky a posypte aleppským pepřem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka