Caldo verde - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg portugalského zelí, 70 dkg brambor, 20 dkg klobásy (chouriço), 1.5 l zeleninového vývaru, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 5 cl olivového oleje, sůl
Oloupejte česnek, cibuli a brambory. Česnek a cibuli najemno nasekejte. Brambory nakrájejte na kostky. Ze zelných listů (nejlépe portugalské zelí galeho, odrůda, která netvoří hlávky) odstraňte střední žebro, pak listy položte na sebe, srolujte je jako velmi těsný doutník a nakrájejte najemno tak, abyste získali proužky široké 1 cm.
V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte česnek a cibuli a na mírném ohni je restujte, dokud nezměknou a nestanou se průhlednými. Přidejte brambory a horký vývar. Přikryjte a nechte vařit 20 minut. Po uplynutí této doby se musí nůž do brambor snadno zabodnout.
Mimo oheň pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky rozmačkejte brambory na tekutou kaši. Přidejte nakrájené zelí a klobásku chouriço nakrájenou na kolečka, pak pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Dosolte dle chuti a podávejte horké s chlebem.
Příloha: vinho verde

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka