Chřestový koláč s rukolou, kapary a holandskou omáčkou - recept cpt. Cooka
8 porcí:  

na těsto: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg studeného másla, 1  žloutek, 1.5 lžíce vody,

náplň: 25 dkg chřestu, 4  vejce, 25 dkg másla, 1 lžíce vinného octa, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce kaparů, 10 g zelené petrželky, 3 dkg rukoly

Nejprve připravte těsto. Dejte mouku a máslo nakrájené na kousky do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemné drobky. Alternativně vmíchejte máslo do mouky pomocí prstů. Přidejte žloutek a studenou vodu, pak mixujte nebo míchejte, dokud se těsto nespojí a nevytvoří kouli. Vytvarujte do disku, pak zakryjte a dejte na 30 minut chladit.
Těsto vyválejte na lehce moukou vysypané ploše do kruhu o tloušťce 1 cm, pak jím vyložte formu na koláč o průměru 23 cm, vtlačte ho na dno a nahoru po stranách. Ořežte přebytečné těsto, pak dejte chladit na další hodinu. Vydrží v lednici až den.
Většinu stonků chřestu nakrájejte na třetiny a 2 celé si odložte pro pozdější ozdobení. Očistěte chřest od tvrdých částí. Kousky chřestu vařte v hrnci vroucí vody 1 minutu, pak dobře sceďte a okamžitě ponořte do misky ledové vody, abyste zastavili proces vaření. Nechte 15 minut chladnout, pak dobře sceďte a osušte kuchyňským papírem.
Mezitím předehřejte troubu na 200 °C s prázdným plechem uvnitř. Propíchejte těsto vidličkou po celém povrchu, pak zmačkejte list pečicího papíru a použijte ho k vyložení těsta. Naplňte fazolemi, pak opatrně vložte na horký pečicí plech a pečte 15-20 minut, dokud těsto neztvrdne. Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5-10 minut, dokud těsto nezačne zlaánout. Nechte mírně vychladnout.
Oddělte žloutky a bílky do dvou samostatných misek. Rozpusťte máslo v rendlíku na mírném ohni, pak přelijte do džbánku. Dejte žloutky do kuchyňského robotu a krátce rozmixujte, pak při běžícím motoru pomalu vlijte roztopené máslo v tenkém proudu, dokud se vše nevsmíchá a nezemulguje. To bude trvat 7-8 minut. Přidejte ocet a muškátový oříšek a znovu rozmixujte, pak dochuťte solí a pepřem podle chuti a v případě potřeby přidejte další kapku octa. Přelijte holandskou omáčku do misky. Elektrickým šlehačem ušlehejte bílky do tuhých špiček, pak po lžíci vmíchejte do holandské omáčky. Se zbytkem ušlehaných bílků vmíchejte i kapary a petrželku. Lžící směs přeneste do těsta a posypte vařeným chřestem. Pečte 25-30 minut, dokud není těsto hotové. Nechte 10-15 minut vychladnout ve formě.
Oloupejte odložené chřestové výhonky a pomocí škrabky je nakrájejte na proužky. Na koláč naskládejte rukolu a chřestové stužky. Podávejte teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka