Francouzská bistro cibulačka - recept cpt. Cooka
Soupe à l'oignon gratinée
6 porcí: 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 šálku bílého vína, 2 l kuřecího vývaru, 2 lžíce brandy, 6 plátků francouzského chleba, 1 stroužek česneku, 34 dkg gruyèru nebo ementálu
Na velké těžké pánvi nebo ohnivzdorném kastrolu rozehřejte máslo a olej na středně vysokou teplotu. Přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a restujte 10-12 minut, dokud nezměkne a nezačne hnědnout. Přidejte najemno nasekaný česnek, cukr a sušený tymián a za častého míchání dál smažte na středním ohni 30-35 minut, dokud cibule nezhnědne.
Posypte moukou a míchejte, až se dobře vše spojí. Vmíchejte bílé víno a vývar a přiveďte k varu. Seberte veškerou pěnu, která vystoupá na povrch, poté snižte teplotu a zlehka vařte 45 minut. Pokud používáte, vmíchejte brandy.
Předehřejte gril. Každý plátek opečeného francouzského chleba potřete stroužkem česneku. Na plech položte odolné polévkové misky a naplňte asi ze tří čtvrtin cibulovou polévkou. V každé misce nechte plavat kousek toastu. Navrch dejte nasypte strouhaný sýr, rovnoměrně ho rozdělte a grilujte (opékejte) asi 15 cm pod zdrojem tepla 3-4 minuty, dokud se sýr nezačne rozpouštět a bublat.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka