Clafoutis z růžičkové kapusty - recept cpt. Cooka
Clafoutis aux choux de Bruxelles, piment et lard fumé
1 porce:  50 dkg růžičkové kapusty, 6  vajec, 6 plátků anglické slaniny, 4 dl plnotučného mléka, 3.5 dl smetany, 3 dl zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 1  červená cibule, 5 snítek pažitky, 3 snítky tymiánu, 1  bobkový list, 6 lžiček kukuřičného škrobu, 1 lžička mleté papriky Espelette, 2 lžíce olivového oleje, máslo na vymazání formy, sůl, mletý pepř
Růžičkovou kapustu očistěte (sloupněte vnější lístky nebo jen opláchněte). Blanšírujte růžičky po dobu 5 minut v hrnci s vroucí osolenou vodou. Sceďte a dejte stranou.
Zahřejte vývar. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, orestujte na pánvi s olejem a tymiánem, 3 minuty. Přidejte zelí a bobkový list, sůl a pepř. Promíchejte, zalijte vývarem a vařte při mírném varu 20 minut.
Na pánvi opékejte plátky slaniny na silném ohni po dobu 5 minut, v polovině je otočte: měly by být zlatavé. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse zřeďte kukuřičný škrob s trochou mléka. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte smetanu a poté promíchejte. Postupně za stálého míchání přilévejte mléko, přidejte škrob a znovu prošlehejte. Dochuťte pepřem a posypte Espelette paprikou. Pažitku nasekejte do směsi a promíchejte. Směs nalijte do máslem vymazané formy. Přidejte růžičkovou kapustu a plátky slaniny a zapečte 40 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka