Jehněčí dopiaza s brokolicovou rýží - recept cpt. Cooka
2 porce:  25 dkg jehněčí kýty, 5 dkg bílého jogurtu, 1 lžíce karí koření, 2 lžíce řepkového oleje, 2  cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1  chilli paprička, 20 dkg rajčat, 2.5 dl vody, 5 dkg červené čočky, koriandrové lístky, 10 dkg rýže natural, 10 dkg brokolice, 10 dkg baby špenátu
Jehněčí očistěte od nadbytečného tuku a nakrájené na kousky dejte do velké mísy a dobře opepřete. Přidejte jogurt a část kari prášku, pak dobře promíchejte. Rozehřejte polovinu oleje ve velkém hrnci. Restujte jednu cibuli nakrájenou na klínky na silném ohni po dobu 4-5 minut, až zezlátne a změkne. Přendejte na talíř, odložte stranou a vráťte hrnec zpět na oheň.
Přidejte zbylý olej, nakrájený česnek, druhou cibuli nakrájenou na kostičky, zázvor a papričku, přikryjte a poduste 10 minut, občas promíchejte. Sundejte pokličku, zvyšte teplotu a vařte další 2-3 minuty.Tímto získáte hodně chuti, ale dbejte na to, abyste cibuli nepřipálili. Znovu snižte teplotu a vmíchejte nahrubo nasekaná rajčata a zbývající kari prášek. Vařte 1 minutu, pak vmíchejte jehněčí a jogurt do hrnce a vařte na středně vysokém ohni po dobu 4-5 minut, pravidelně míchejte.
Pak přilijte do hrnce studenou vodu, vmíchejte propláchnutou čočku a koriandr, přikryjte poklicí a nechte vařit na mírném ohni po dobu 45 minut. Omáčka by měla jemně bublat. Každých 10-15 minut kari promíchejte. Ve zbývajícím čase vařte rýži 25 minut nebo dokud nezměkne. Přidejte drobné růžičky brokolice a vařte další 3 min. Dobře sceďte.
Odstraňte pokličku z kari, přidejte odložené klínky cibule a pokračujte v dušení na prudkém ohni dalších 15 minut nebo dokud jehněčí maso nezměkne, občas promíchejte. Těsně před podáváním vmíchejte po hrstkách špenát a nechte ho zavadnout. Podávejte s jogurtem, posypané koriandrem a s brokolicovou rýží.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka