Terina z vepřových líček s petrželkou - recept cpt. Cooka
Terrine de joues de porc en persillade
6 porcí: 75 dkg vepřového líčka, 1 mrkev, 1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, bouquet garni, 2 stroužky česneku, 2 hřebíčky, 1 svazek zelené petrželky, 1 plátek želatiny, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý pepř
Očistěte mrkev, řapíkatý celer, oloupejte cibuli. Cibuli propíchejte hřebíčkem. Vepřová líčka opékejte minutu z každé strany na pánvi na prudkém ohni na oleji. Vložte je do hrnce s cibulí, mrkví, celerem a bouquet garni, osolte a opepřete. Hojně zalijte studenou vodou, přiveďte k varu, hrnec zakryjte a na mírném ohni vařte 2 a půl hodiny.
Na konci této doby namočte želatinu do misky se studenou vodou, aby změkla, a poté ji slijte. Odeberte a sceďte 15 cl vroucího vývaru, smíchejte ho v misce s želatinou. Líčka nechte ve vývaru vychladnout a poté je slijte. Petrželku omyjte a nasekejte, stroužky česneku oloupejte a nasekejte, obojí přidejte do vývaru smíchaného s želatinou. Terinu vyložte potravinovou fólií a na dno nalijte trochu petrželového vývaru. Základ vyložte vepřovými líčky, zalijte petrželovým vývarem a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno maso a nedokončíte vývarem. Na vepřová líčka položte malé prkénko, na které položte závaží, aby se stlačila. Terinu uložte na 24 hodin do chladničky.
Když je terina připravena k servírování, ponořte ji na několik sekund do horké vodou a pak ji opatrně ji vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte například se salátem z polníčku a hořčicí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka