Kořeněný cottage pie - recept cpt. Cooka
8 porcí: 1 dl rostlinného oleje, 2 cibule nakrájet na kolečka, 4 stroužky česneku, 4 cm zázvoru, 2 lžíce středně silného karí koření, 5 bobkových listů, 1 lžička kmínu, 2 lžičky černého hořčičného semínka, 1 celá skořice, 1 badyán, 3 zrnka kardamomu, 1 lžička chilli vloček, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 kg hovězího mletého masa, 2 mrkve nakrájené na kostky, 1 l hovězího vývaru, 13 dkg mraženého hrášku, 2 limetky na šťávu,
na kaši: 1 kg brambor, 8 cl rostlinného oleje, 1 cibule, 5 dkg másla, 1 lžíce chilli vloček,
na ozdobu: 1/2 červené cibule, 10 g koriandrových lístků, 1 chilli paprička
Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej a na něm osmažte nakrájenou cibuli dozlatova, asi 5-6 minut. Vmíchejte drcený česnek a nastrouhaný zázvor a za častého míchání, aby se nepřichytily, restujte dalších 5 min. Přidejte všechno koření a pokračujte ve smažení po dobu 10 minut, pokud se začne připalovat, přidejte trochu vody.
Vmíchejte rajčatový protlak a mleté hovězí maso. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a restujte, dokud maso nezhnědne a olej se nezačne oddělovat od směsi, asi 15 min. Přidejte mrkev a hovězí vývar. Dobře promíchejte a nepřikryté vařte 30-40 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
Pro přípravu kořeněné kaše mezitím vyklopte oloupané a rozčtvrcené brambory do hrnce, zalijte je studenou vodou a dobře osolte. Přiveďte je k varu a vařte 8-10 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar. Dobře je slijte a nechte několik minut oschnout v páře. Brambory rozmačkejte na hladkou kaši. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Odstavte z ohně, vmíchejte máslo a chilli vločky, dokud se nerozpustí, a poté je vmíchejte do kaše. Dochuťte solí.
Hovězí maso podle chuti dokořeňte, vmíchejte hrášek a duste dalších 10 minut. Odstavte z ohně a vyhoďte bobkový list a skořicovou tyčinku. Vmíchejte polovinu limetkové šťávy a v případě potřeby přidejte i zbytek. Kořeněnou hovězí směs přendejte do hluboké zapékací misky a nechte ji mírně vychladnout.
Předehřejte troubu na 200 °C. Přelijte kořeněnou kaši přes náplň a rovnoměrně ji rozetřete, aby vše pokryla. Pečte 20-25 minut, dokud poleva nezezlátne. Navrch před podáváním přidejte nadrobno nasekanou červenou cibuli, koriandr a nasekanou chilli papričku. Podávejte horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka