Květákový krém s cizrnou a špekem - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg květáku, 6 dl vody, 12 dkg vařené cizrny, 5 dkg slaniny, 1  šalotka, 2 snítky tymiánu, sůl, 4 lžíce extra virgin olivového oleje
Květák očistěte a nakrájejte na kousky, několik růžiček si ponechte na ozdobení. Přiveďte k varu vodu, vhoďte do ní růžičky a nechte je blanšírovat 2-3 minuty, poté je vyberte děrovanou naběračkou, ale vodu nechte vroucí. Šalotku oloupejte, nahrubo nakrájejte a zprudka ji opečte na pánvi s polovinou oleje. Přidejte nakrájený květák, osolte a nechte chvilku provonět asi minutu, potom zalijte vroucí vodou a vařte 8-9 minut. Nakonec vše rozmixujte.
Špek nakrájejte na kousky a opečte na pánvi na oleji pár minut, přidejte cizrnu, větvičky tymiánu a vařte ještě dalších 1-2 minuty.
Rozdělte krém z květáku na talíře, doplňte cizrnou, špekem a odloženými růžičkami, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka