Bramborové timballo se sýrem a sladkokyselou cibulí - recept cpt. Cooka
Timballo di patate, provola e cipolle agrodolci
8 porcí:  1 kg brambor, 65 dkg cibule, 1 l vody, 4 dl mléka, 16 dkg uzeného sýra scamorza, 15 dkg rapini, 1.5 dl smetany, 2  vejce, 2 dkg másla, strouhanka, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce octa, sůl, mletý pepř
Oloupanou cibuli rozpůlte a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce na máslo se špetkou soli. Smažte je za stálého míchání 10-12 minut, poté přidejte cukr. Pokračujte v restování, dokud trochu nezkaramelizují, asi 10 minut. Přidejte ocet a povařte další 2 minuty.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi tenké plátky (1 mm silné), nejlépe pomocí mandolíny, která vám umožní dosáhnout rovnoměrné tloušťky. V hrnci přiveďte k varu vodu a mléko. Přidejte sůl a nakrájené brambory vařte v dávkách 3-4 minuty a pak nechte okapat. Rozdělte je na třetiny, budete potřebovat tři vrstvy.
Rapini spařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte je ve studené vodě. Zapékací kónickou mísu vymažte máslem a vysypte velkým množstvím strouhanky.
Vejce rozšlehejte a smíchejte se smetanou. Formu začněte plnit pevným bramborovým základem (alespoň tři vrstvy bramborových plátků). Pokračujte vrstvou tenkých plátků sýra scamorza, poté jednou vrstvou sladkokyselé cibule a zeleniny. Povrch zalijte polovinou rozšlehaného vejce se smetanou a počkejte 5 minut, aby tekutina stekla až na dno. Pokračujte dalšími vrstvami plátků brambor, sýra scamorza, cibule a rapini, vše zakončete silnou vrstvou brambor. Zalijte zbylým rozšlehaným vejcem a počkejte 5 minut.
Timballo pečte při 180 °C asi 70 minut. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, poté formu vyklopte a nakrájené podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka