Obrácený koláč s kapustičkami - recept cpt. Cooka
Tarte Tatin di cavolini
6 porcí:
na křehké těsto: 20 dkg hladké mouky, 13 dkg másla, 5 dkg hladké mouky z lískových oříšků, 7 cl vody,
na obrácený koláč: 50 dkg růžičkové kapusty, 7 dkg másla, 2 lžíce třtinového cukru, pomerančová šťáva, sůl,
gremoláta: 3 dkg lískových ořechů, máslo, zelená petrželka, citrónová kůra, pomerančová kůra
Smíchejte hladkou mouku a lískooříškovou mouku se slaným máslem a trochou vody. Zpracujte těsto, až vznikne hladký bochánek. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout 30 minut.
Růžičkovou kapustu očistěte tak, aby se nerozpadala. Blanšírujte ji ve vroucí osolené vodě 4-5 minut. Ochlaďte pak ve studené vodě, zceďte a rozkrojte na poloviny. Položte na utěrku a nechte dobře osušit.
V pánvi rozehřejte třtinový cukr s máslem a nechte zkaramelizovat. Přidejte špetku soli a do pánve naskládejte růžičkovou kapustu řeznou stranou dolů. Opékejte 5 minut.
Vyložte kulatou formu pečicím papírem a vymažte máslem. Uspořádejte růžičkovou kapustu zase řezem dolů, těsně vedle sebe tak, aby pokryla celý povrch. Pánev, ve které jste opékali kapustičky, deglazujte stříkem pomerančové šťávy a obsahem zalijte kapusty. Rozválejte křehké těsto na kotouč o tloušťce 2 mm. Položte na kapustu a okraje zatlačte podél stěn formy. Povrch propíchejte a pečte v troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Připravte si směs z nasekaných lískových oříšků, najemno nakrájené petržele, citronové a pomerančové kůry. Vložte do malé pánvičky a orestujte s kouskem másla. Koláč vyndejte z trouby, vyklopte obrácený na servírovací talíř a dokončete oříškovou směsí. Nepokládejte ji příliš hustě, aby nezakryla vzor růžičkové kapusty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka