Kaštanová polévka s fenyklem a šalvějí - recept cpt. Cooka
Zuppa di castagne e finocchi con salvia
6 porcí:  35 dkg oloupaných jedlých kaštanů, 7 dkg másla, 1  cibule, 1  pórek (jen bílá část), 1  salátový fenykl, 8 listů šalvěje, 1 dl suchého bílého vína, 1 l horkého kuřecího vývaru, 5 dkg mascarpone, sůl, bílý pepř
Kaštany (mohou se použít i mražené) vložte do malého hrnce a zalijte vroucí vodou tak, aby byly zakryté. Postavte na střední plamen a nechte vařit 5 minut. Sceďte a odstavte stranou. Pár si jich odložte a ponechte na ozdobu.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Bílou část pórku nakrájejte také nahrubo, fenykl zbavte tvrdého jádra a nakrájejte stejně. Šalvěj najemno nasekejte. Ve velkém hrnci rozpusťte na středním plameni většinu másla. Přidejte cibuli, pórek, fenykl a polovinu šalvěje a restujte 10 minut za občasného míchání. Pak zvyšte plamen a nalijte víno. Přiveďte k varu a nechte bublat 2 minuty. Přidejte vývar a kaštany, přiveďte k varu, pak plamen snižte a nechte vařit 20 minut za občasného míchání.
Sejměte z plotny a polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo kuchyňského robota. Přidejte mascarpone a znovu mixujte do hladka, poté osolte a opepřete. Vraťte na sporák na 2 minuty. Mezitím si najemno nasekejte odložené kaštany.
V malé pánvi rozpusťte zbývající máslo. Smažte nasekané kaštany se zbývající šalvějí a špetkou soli 3 minuty nebo dokud šalvěj nebude mírně křupavá. Polévku nalijte do předehřátých misek a ozdobte směsí kaštanů a šalvěje.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka