Játrová paštika se zeleným pepřem - recept cpt. Cooka
6 porcí: 45 dkg kuřecích jater, 2 šálky plnotučného mléka, 3 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 cibule, 5 listů šalvěje, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 lžíce bourbonu, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce másla, 2 lžíce naloženého zeleného pepře
Nejprve smíchejte játra a mléko v míse a nechte je v chladu přes noc. Druhý den slijte a opláchněte játra, osušte je. Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte 2/3 oleje na středním ohni. Přidejte kroužky cibule a lístky šalvěje a smažte, dokud nezískají zlatou barvu, asi 8 minut. Vmíchejte na plátky nakrájený česnek a restujte ještě minutu. Směs přeneste do mixéru nebo food procesoru.
Na stejné pánvi zahřejte zbývající olej na středním ohni. Okořeňte játra solí a pepřem a opékejte, obraťte je jednou, až budou zlatá, asi 2 minuty. Přidejte bourbon a nechte téměř odpařit a játra jsou uvnitř slabě růžová, asi 1 minutu.
Přidejte játra a citronovou šťávu do mixéru, mixujte, dokud nebudou jemně nasekaná. Při chodu stroje přidávejte máslo o pokojové teplotě, kousek po kousku, dokud nebude paštika velmi hladká. Vmíchejte nahrubo nasekaný zelený pepř a lžici láku z něho. Opatrně dosolte a opepřete.
Přesuňte paštiku do misek. Zakryjte a dejte chladit, dokud nebude studená. Ozdobte šalvějí a podávejte se žitnými chlebíčky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka