Kuře Marengo - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kuře, 8 dkg oleje, 8 dkg cibule, 4 dkg kořenové petržele, 6 dl tmavší vinné omáčky, 4 dkg másla, sůl, česnek, bílý pepř, bobkový list, tymián
Kuře se vykuchá, opláchne, rozčtvrtí nebo rozseká na menší díly, mírně osolí a opeče na oleji zároveň s drobně krájenou cibulí a kořenovou petrželí. Potom se okoření směsí česneku třeného se solí, bílého mletého pepře, přidá se kousek bobkového listu a trochu tymiánu, zalije se tmavší vinnou (španělskou) omáčkou a nechá dusit. Měkké kuře se vyjme, omáčka se podle potřeby osolí, procedí a zjemní máslem. (Kuře je možno během dušení zastříknout červeným vínem a do hotové omáčky přidat dušené plátky žampiónů.) Vhodnou přílohou je vařená nebo dušená rýže.
Příprava omáčky: Omáčka z hovězí pečeně se přichutí rajčatovým protlakem, výtažkem - vývarem ze šunky a kořeněným červeným vínem. (Omáčku je možno upravit také z cibule, kořenové zeleniny, cukru, vývaru ze šunky, rajčatového protlaku, divokého koření, vína, citrónové a pomerančové kůry a šťávy.)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka