cpt. Cook
 

Fazolové lusky s rajčaty

Fazolové lusky s uzeným masem

Fazolové lusky s vejci

Fazolové lusky se smetanou

Fazolové lusky v ostré omáčce

Gratinované fazolky se sýrem

Hrášek na smetaně

Hrášek po francouzsku

Hrášek po vídeňsku

Hrášek zapečený

Hrášek zapečený s houbami a praženým strouháním

Klášterní fazolky

Piselli alla fiorentina
(Hrášek po florentsku)

Piselli alla romana
(Hrášek po římsku)

Risi - bisi

Vařené fazolky se strouhankou a vejci

Zapečené fazolky

Zelené fazolky po egyptském způsobu

Zelené fazolky po tunisku
(Lubia chadra)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Zelené fazolky se smaženou houskou

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  30 dkg fazolových lusků, 1/2 lžíce rostlinného oleje nebo lžička rozpuštěného másla, sůl, ocet, 3 lžíce jemné strouhanky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Dobře oprané fazolky necháme okapat, u každé odřízneme stopku a ostrou špičku, vhodíme je do vařící osolené vody, zakápneme octem a vaříme v malém množství vody, až jsou měkké. Potom je scedíme, necháme okapat a překrájíme na tři až čtyřcentimetrové kousky. Jednotlivé porce na talířích posypeme smaženou strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, na jaký jsme zvyklí. Fazolky vaříme vcelku proto, aby z nich neunikalo do vody, ve které se vaří, zbytečně mnoho zdraví prospěšných látek a vitaminů.

www.tacos.cz Obdobným způsobem můžeme připravovat i růžičkovou kapustu. Tuto zeleninu bychom měli do jídelníčku zařazovat poměrně často, protože kapusta obsahuje mimo jiné i dost velké množství vápníku, který mladý i stárnoucí organismus nezbytně potřebuje, aby si uchoval co nejdéle zdravé kosti. Vápník je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích, zvláště v tvrdých sýrech a tvrdém tvarohu, proto dáváme na pokrmy nastrouhaný sýr tak často, jak je to možné.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1927x    verze pro tisk