Jehněčí guláš s nadýchanými knedlíky - recept cpt. Cooka
Lamb stew with fluffy rosemary & cheddar dumplings
4 porce: 60 dkg jehněčí plece, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 7.5 dkg anglické slaniny nebo pancetty, 2 cibule, 2 mrkve nakrájená na 2cm kousky, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 7.5 dkg ječmene, 2 snítky rozmarýnu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíce rybízového želé, 6.5 dl kuřecího vývaru, 2 bobkové listy,
na knedlíčky: 17.5 dkg hladké mouky, 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 2 snítky rozmarýnu, 5 dkg čedaru, 10 dkg bílého jogurtu
Vykostěné jehněčí (kůzlečí i skopové) plecko nebo kýtu zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na 3cm kostky. Kousky masa okořeňte a obalte v mouce. Ve velké ohnivzdorné zapékací misce rozehřejte na středním plameni část oleje a polovinu jehněčích kousků na něm opečte, aby byly sytě zbarvené, a poté je otočte, aby byly opečené ze všech stran. Vyjměte je do mísy. Postup opakujte se zbývajícím olejem a zbytkem jehněčího masa. Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili, jinak se jehněčí maso spíše dusí, než aby zhnědlo.
Na pánvi několik minut opékejte slaninu, poté na ni vyklopte nadrobno nakrájenou zeleninu a česnek. Restujte ještě 3-4 minuty, dokud zelenina nezačne měknout, a poté vmíchejte opečené jehněčí maso, kroupy, rozmarýn, rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, želé z červeného rybízu a vývar. Dobře dochuťte solí i pepřem a do omáčky vložte bobkové listy. Přiveďte k varu.
Z pergamenu na pečení vystřihněte kruh, který je dostatečně velký, aby zakryl dušené maso (říká se mu kartuše a pomáhá udržet maso ponořené v dušeném mase). Ten položte přímo na povrch dušeného masa, poté jej přikryjte pokličkou a ztlumte teplotu. Dusíte 90 minut až 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne, ale ještě se nerozpadá. Případně ho přendejte do pomalého hrnce a vařte 6-8 hodin na nízkém stupni. Po vychladnutí vydrží ve zmrazeném stavu až šest měsíců.
Mezitím připravte knedlíky. Odvažte mouku do mísy a přidejte prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte jemně nasekaný rozmarýn a polovinu strouhaného čedaru. Uprostřed udělejte důlek, do něj vyklopte jogurt a promíchejte, aby bylo těsto pevné, ale poddajné, a pokud se vám zdá příliš suché, přidejte trochu vody. Těsto rozdělte na stejné díly (po 3 na porci) a vyválejte z nich kuličky. Dejte do ledničky, dokud nepřijde jejich čas.
Předehřejte troubu na 180 °C. Odstavte guláš z ohně, vyhoďte kartuši a naaranžujte na něj knedlíky. Přikryjte pokličkou, přeneste do trouby a pečte 20 minut. Odstraňte pokličku a knedlíky posypte zbytkem čedaru. Pečte ještě 10-15 minut odkryté, dokud knedlíky nezhnědnou a nenabobtnají.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka