Koláč s fetou a hráškem - recept cpt. Cooka
6 porcí:
na těsto: 25 dkg hladké mouky, 12.5 dkg studeného másla, 1 žloutek, sůl,
náplň: 17.5 dkg zeleného hrášku (i rozmrazený), 20 dkg crème fraîche, 20 dkg fety nasekané nahrubo, 3 dl šlehačky, 3 vejce, 9 lístků máty peprné, 1 hrst zelené petrželky
Vytvořte těsto tím, že spolu v mixéru rozmixujete mouku, na kostky nakrájené máslo a špetku soli, dokud nevznikne směs jako jemná strouhanka. Přidejte žloutek a mixujte, až dostanete měkké těsto (možná budete potřebovat přidat asi půl lžičky vody, ale dělejte to velmi pomalu a postupně). Vytvarujte hmotu do plochého bochníku a nechte ji 15-20 minut odpočinout v chladničce. Potom rozválejte těsto na lehce moučeném povrchu do tloušťky 1/2 cm a dost velké, aby vyložilo 23cm formu na koláč. Po vložení do formy vidličkou propíchejte dno a nechte odpočinout 15 minut.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Vyložte těsto pečicím papírem a fazolemi a zapečte 10 minut. Odstraňte papír i fazole a pečte dalších 5-10 minut, dokud nezíská světle hnědou barvu.
V mixéru mezitím rozmixujte třetinu hrášku s creme fraiche, polovinou fety, smetanou ke šlehání a vejci, poté nalijte do mísy a vmíchejte zbývající hrášek, sýr a všechny nasekané bylinky. Dobře osolte a opepřete a pak nalijte do připraveného těsta. Pečte dalších 25-35 minut, až náplň ztuhne a zezlátne. Nechte trochu vychladnout v formě, než koláč vyndáte a podáte. Může být podáván studený nebo mírně zahřátý v troubě. Podávejte s zeleným salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka