Fazolové lívance s bylinkami a ricottou - recept cpt. Cooka
2 porce: 20 dkg bobů, 25 dkg
ricotty, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/4 lžičky chilli vloček, máta peprná, kopr, zelená petrželka, 1 citrón na kůru, olivový olej, 2 vejce
Vyloupejte bob (fava fazole) z lusků, vsypte do hrnce s vařící vodou a povařte 6 minut, poté je slijte a nechte vychladnout. Pokud používáte mraženou surovinu, jednoduše boby vložte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, poté slijte. Luštěninu pak lehce rozmačkejte vidličkou - měly by mít stále dostatečně hrubou strukturu, některé plody můžete nechat celé. Přidejte třetinu ricotty, vejce, mouku, prášek do pečiva, chilli vločky a nasekané bylinky. Dochuťte špetkou soli a vše promíchejte, aby vzniklo husté těsto (vydrží v chladu až jeden den).
Přiveďte k varu malý hrnec s vodou a opatrně do něj spusťte zbývající vejce. Vařte 6 minut, poté slijte a ponořte do studené vody, aby se proces vaření zastavil. Do zbývající ricotty vmíchejte citronovou kůru a špetku soli.
Na pánvi na středním plameni rozehřejte kapku olivového oleje. Na pánev dávejte vrchovaté lžíce těsta a hřbetem lžíce je vždy trochu rozetřete do koleček. Připravujte po 3-4, abyste pánev nepřeplnili. Smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova. Přendejte je na talíře a udržujte v teple v troubě, zatímco budete připravovat zbývající lívance.
Vařená vejce oloupejte a rozpulte. Na každý talíř rozetřete ricottu, na ni naaranžujte lívance, přidejte rozpůlená vejce a několik celých lístků bylinek. Zakápněte trochou extra panenského olivového oleje a podle chuti přidejte ještě špetku chilli vloček.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka