Pečená dýně s modrým sýrem - recept cpt. Cooka
Potimarron au bleu
4 porce: 1 kg tykve, 25 dkg modrého plísňového sýra, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2.5 dl husté smetany, 7 dkg vlašských ořechů, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce dýňových semínek, 1 lžíce za'ataru, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte a nakrájejte cibuli na proužky. Umyjte dýni, odřízněte horní část a vydlabejte ji. Oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. V široké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje. Osmahněte na něm cibuli 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte plátky dýně, polijte zbytkem oleje a nechte restovat 15 minut za pravidelného míchání. Osolte, opepřete a posypte zaatarem.
Nakrájejte sýr na kostičky. Vmíchejte do něj smetanu a pepř, vše promíchejte. Hrubě nasekejte vlašské ořechy. Oloupejte česnek, stroužek rozpůlte a vytřete jím zápekací mísu. Do zapékací mísy rozložte polovinu plátků dýně, smetanové směsi se sýrem, ořechů a dýňových semínek. Tuto operaci opakujte ještě jednou. Pečte asi 30 minut, dokud není gratin pěkně zlatý. Podávejte horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka