Kuře s vanilkou a medem - recept cpt. Cooka
Poulet a la vanille et au miel
4 porce:  1  vanilkový lusk, 1  kuře, 4 lžíce medu, 80 dkg brambor grenaille, 1/2  citrónu na šťávu, 4 dkg másla, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 180°C. Rozpusťte máslo v hrnci. Rozkrojte lusk vanilky a vyškrábejte z něj dužinu a semínka. Vymačkejte šťávu z citronu. Vše nalijte do mísy s medem a dobře promíchejte. Osolte a opepřete kuře zevnitř i zvenku. Štětcem ho hojně potřete máslovou a medovou omáčkou. Položte ho do pekáče potřeného polévkovou lžící oleje a nalijte trochu vody na dno.
Vložte do trouby asi na 90 minut podle velikosti kuřete. Každých 20 minut ho otočte o čtvrtinu a polévejte vlastní šťávou. Během tohoto času očistěte brambory, dejte je do hrnce, zalijte studenou osolenou vodou a přiveďte k varu na silném ohni. Ponechte vařit 10 minut. Poté je sceďte a na pánvi na zbývajícím oleji orestujte 5 minut na silném ohni. Naložte kuře obložené brambory na servírovací mísu a podávejte teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka