Mrkvová polévka s mandlemi - recept cpt. Cooka
6 porcí: 60 dkg mrkve, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 2 dkg čerstvého zázvoru, 6 dkg bílé miso pasty, 9 dkg mandlové pasty, 1.2 l zeleninového vývaru, 6 dkg mandlí, 1 lžička sezamových semínek, 2 lžíce mořských řas ve vločkách, 5 lžic oleje, sůl, mletý pepř
Očistěte a oloupejte zeleninu. Nakrájejte cibule na plátky, mrkev na kolečka a zázvor na tenké plátky. Prolisujte česnek. Rozřízněte stonky citronové trávy napůl a poklepejte je válečkem, aby se uvolnila jejich vůně. Na pánvi opražte mandle do zlatova, asi 5 minut.
Rozehřejte olej v hrnci. Přidejte veškerou zeleninu, česnek, zázvor a citronovou trávu. Osolte, opepřete, přikryjte a nechte dusit na mírném ohni 15 minut. Občas zamíchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte oheň a vařte 20 minut, dokud není mrkev měkká.
Po této době vyndejte citronovou trávu, přidejte miso pastu a mandlovou pastu a vše jemně rozmixujte. Ochutnávejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte polévku posypanou hrubě nakrájenými opraženými mandlemi, černým sezamem a vločkami mořských řas.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka