Těstoviny s ořechovým pestem z červené řepy - recept cpt. Cooka
4 porce:  10 dkg vlašských ořechů, 6 lžic řepkového oleje lisovaného za studena plus další na pokapání, 50 dkg červené řepy, 1 stroužek česneku, 30 dkg linguine, 6 dkg rukoly, 6 dkg bazalky, 1  citrón, 12.5 dkg kozího sýra
Předehřejte troubu na 180 °C. Rozložte ořechy na plech a pečte je 8-10 minut, dokud nezezlátnou. Mezitím rozehřejte olej na velké pánvi nebo pánvi na smažení na vysokém plameni. Vhoďte omytou, oloupanou a nastrouhanou červenou řepu, dobře osolte a za častého míchání ji 5-6 minut smažte, dokud nebude lehce průsvitná a horká, ale při ochutnání stále křupavá.
Odstavte z ohně, vmíchejte česnek a odstavte. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente. Vychladlé vlašské ořechy rozemelte v kuchyňském robotu na jemnou drť. Vmíchejte je do červené řepy a poté v kuchyňském robotu rozmixujte rukolu a většinu bazalky na jemno. Promíchejte je a zkontrolujte chuť.
Těstoviny slijte a ponechte si malou naběračku vody. Vraťte těstoviny zpět do pánve a přidejte lžící pesto podle chuti (zhruba dvě třetiny). Vmíchejte vodu z těstovin a citronovou šťávu podle chuti a za stálého míchání krátce povařte na mírném ohni, dokud se omáčka na těstovinách nerozpustí a nepřilne k nim. Těstoviny rozdělte do misek, posypte nadrobeným kozím sýrem a na závěr přidejte zbylé lístky bazalky a zakápněte řepkovým olejem. Ihned podávejte. Pesta bude více, odložte přebytek do lednice a použijte ke kuřecímu masu, rybě nebo vařeným bramborám.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka