zkopírováno z http://www.tacos.cz Těstoviny 
malloreddus, známé také jako 
gnocchetti sardi, jsou tradičním pokrmem na Sardínii. Podávají se s omáčkami či masem, kořeněnými klobáskami a pecorinem při slavnostních příležitostech i na svatbách. Jejich název znamená v sardském jazyce 
telátka, ale v různých oblastech nesou další jména: v sassarštině (severozápadní nářečí) se nazývají 
cigiones nebo 
ciciones, v logudorštině v centrální Sardínii 
macarones caidos nebo 
macarones de punzu, na severovýchodě, v oblasti města Nuoro pak 
cravaos.
www.tacos.cz Mají tvar malých mušliček, 1.5 - 2 cm dlouhých, vyrábějí se z mouky a vody, někdy se přímo do těsta přidává i šafrán. Jejich typický tvar vznikal při ruční výrobě, kdy se váleček těsta nakrájí na malé kousky, ty se prsty rozválí a potom získají svůj rýhovaný povrch přimáčknutím proti slámovému košíku.