cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


agn-cas   cas-rav   tor-tur   tur-tur   

tordelli

tortelli

tortellini

recept ze stránek www.tacos.cz
tortellini: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Tortellini jsou malé plněné těstoviny typického tvaru (název odvozen od slova tortello, koláček) původem z oblasti Emilia (konkrétně měst Bologna a Modena). Originální jsou z vaječného těsta vyváleného na tloušťku 0.6 mm, plněné směsí z vepřového hřbetu, syrové šunky, boloňské mortadelly, parmezánu, vajíčka a muškátového oříšku. Tradičně se vaří a podávají ve vývaru z kapouna nebo slepice (tortellini al brodo - tortellini ve vývaru), neměly by se vařit ve vodě, aby se neředila jejich chuť. Rozšířily se ovšem tak, že se můžeme setkat s nejrůznějšími náplněmi a přelévání i masovým a rajčatovým ragú nebo smetanou.

www.tacos.cz Jejich tvar vypadá složitě, ale princip domácí výroby je jednoduchý, na kolečko tenkého těsta se položí náplň, těsto se přeloží napůl a okraje půlkolečka stlačí; základním tvarem může být i čtverec, který se přeloží na trojúhelník. Pak se půlkolečko podrží mezi palcem a ukazováčkem (případně malíčkem, když chcete menší), oba cípy se druhou rukou otočí kolem prstu a přimáčknou k sobě a horní část se ohrne jako límec.

vloženo 21.11.2009    zobrazeno 5734x    verze pro tisk

tortelloni

turtèi cremasco