cpt. Cook
 

Bádenský švestkový dort

Baiser dort Martinik

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Čokoládový dort

recept ze stránek www.tacos.cz
1 kus:  12.15 dkg medu, 6.15 dkg másla, 2  vejce, 12.15 dkg cukru krupice, 2 lžíce rumu, 20 dkg hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 10 dkg ovesných vloček, 150 dkg jablek, 10 dkg mandlí (neloupané), 10 dkg rozinek, 3 lžíce moučkového cukru,

Na ozdobu: 115 dkg čokolády na polevu, 12  mandlí (loupané)

zkopírováno z http://www.tacos.cz Těsto: v menší nádobě rozpustíme pomalu na mírném ohni máslo a med do tekuté konzistence. Ušleháme do tuhé pěny vejce, cukr a rum. Zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a krém je skoro bílý. Mouku důkladně promícháme s práškem do pečiva a perníkovým kořením a vše přidáme do mísy s ušlehaným vaječným krémem, pak ještě přisypeme ovesné vločky. Nakonec povrch polijeme rozpuštěným máslem s medem a vymícháme do hladkého těsta.

www.tacos.cz Náplň: jablka nejprve oloupeme, pak rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Čtvrtky jablek nastrouháme nadrobno. Mandle spaříme vroucí vodou a pak jádra nasekáme na větší kousky. Rozinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Důkladně smícháme nastrouhaná jablka, nasekané mandle, rozinky a cukr.

www.tacos.cz Dokončení: troubu předehřejeme na 190 stupňů. Dortovou formu o průměru 28 cm důkladně vymastíme, vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme papírem na pečení. Do formy vlijeme polovinu těsta, které stěrkou nebo kulatým nožem vyrovnáme dohladka a rovnoměrně na něj navršíme jablečnou směs s rozinkami a mandlemi. Náplň překryjeme druhou polovinou těsta, jehož povrch opět uhladíme. Pečeme asi 40 minut. O tom, zda je těsto již zcela propečeno, se přesvědčíme vpíchnutím špejle. Upečený dortový korpus necháme nejprve 10 minut chladnout ve formě, teprve pak ho opatrně vyndáme a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce. Čokoládovou polevu rozpustíme v teplé vodní lázni a potřeme jí vychlazený dort. V pravidelných rozestupech přitiskneme na okraj dortu do ještě měkké čokolády mandlová jádra.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 4555x    verze pro tisk

Čokoládový dort I.

Čokoládový dort II.

Čokoládový dort III. (malá forma)

Čokoládový dort IV.

Čokoládový dort s ořechy (malá forma)

Čokoládový dort V.

Čokoládový chlebíček

Čokoládový srnčí hřbet

Domácí ořechový dort

Dort Malakov

Dort s jahodami a kakaovou polevou

Dort s překvapením

Dort s rybízem

Dort s rybízovým džemem a jablkovými povidly

Dort s šodó polevou

Dort z pěnové hmoty

Dýňovo-citrusový dort