cpt. Cook
 

Dýňový hummus

Kalifornská pochoutka z tykví

Karamelizované cibule

Indie - Bengálsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Lilkové kasundi

কাসুন্দি

recept ze stránek www.tacos.cz
6 dávek:  2 lžíce černého hořčičného semínka, 1/2 lžíce žlutého hořčičného semínka, 15 dl bílého vinného octa, 3  lilky, 3 lžíce olivového oleje nebo řepkového, 115 dkg čerstvého zázvoru, 1/2 lžička koriandru, 2 lžičky drceného římského kmínu, 2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 lžička chilli vloček, 1/2 lžičky mletého chilli, 1/2 lžíce černuchy, 415 dkg cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky sušeného manga, 215 dkg přírodního cukru
zkopírováno z http://www.tacos.cz Všechna hořčičná semínka namočte na 2-4 hodiny do octa při pokojové teplotě. Čtvrtlitrové sklenice umyjte v saponátu a dobře opláchněte, nechte vyschnout dnem vzhůru.

www.tacos.cz Předehřejte troubu na 180 °C a pečte s ventilátorem. Lilky podélně rozkrojte na polovinu. Dužinovou stranu hluboce nařízněte křížovými zářezy, aniž byste propíchli slupku. Položte je dužinou nahoru na plech, osolte a pokapejte olejem. Pečte 35 minut. Po vychladnutí vydlabejte dužinu a dejte ji stranou. Snižte teplotu trouby na 100 °C a sterilizujte v ní sklenice aspoň 20 minut.

www.tacos.cz Hořčičná semínka sceďte a rozmixujte v kuchyňském robotu s pětinou scezeného octa (zbylý si odložte). Přidejte nahrubo nasekaný česnek i zázvor a rozmixujte na sypkou pastu. Ve velkém hrnci na středně silném ohni zahřívejte olej po dobu 1 minuty, poté snižte teplotu a přidejte semínka koriandru a kmínu, kurkumu, hřebíček, chilli vločky i prášek a semínka černuchy. Jemně smažte 20 sekund, poté přidejte na kousky nakrájenou cibuli a hořčičnou pastu. Restujte dalších 5-6 minut. Přidejte lilek a vmíchejte rajčatový protlak, mangový prášek, pokud jej používáte, a zbylý ocet. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Vmíchejte hnědý cukr, dokud se nerozpustí, a pak vařte na mírném ohni 30-35 minut za občasného míchání, aby se nepřipálilo na dně. Po zhoustnutí plňte horké sterilované sklenice. Očistěte okraj vlhkým hadříkem a ihned uzavřete horkými víčky. Po vychladnutí označte a uveďte datum. Uchovávejte uzavřené až 18 měsíců. Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 2-3 měsíců.

www.tacos.cz Kasundi je tradiční bengálská hořčičná omáčka, která se vyrábí kvašením hořčičných semínek a je mnohem silnější a ostřejší než jiné druhy hořčičných omáček. Je velmi ostrá a dokáže dráždit nos a vyvolávat slzy v očích stejně jako wasabi. V moderní době se s oblibou podává ke kotletám a ke smaženým pikantním pochoutkám, protože dodává chuti kyselost a ostrost. Může se také podávat jako dip k sendvičům, pizze, hamburgerům, omeletám, salátům a dalším jídlům, s horkou smaženou zeleninou.

vloženo 19.10.2022    zobrazeno 99x    verze pro tisk

Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka s jogurtem

Mrkvová pomazánka ze žervé

Piemontský zelený česnekový krém
(Agliata verde)

Pomazánka z avokáda

Pomazánka z tykví a ze zelených natí

Pomazánka z tykví s rajčaty

Sterilovaná pomazánka z tykve

Zeleninová pomazánka

Zeleninová pomazánka na topinky

Zeleninová pomazánka se sýrem