cpt. Cook
 

Bambuchy z Valašska

Bosáky

Bramborové halušky s brynzou a slaninou

Bramborové halušky s brynzou I.

Bramborové halušky s brynzou II.

Bramborové halušky s brynzou III.

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným

Bramborové knedlíky s masovou nádivkou

Bramborové kynuté knedlíčky

Bramborové kynuté koblihy plněné uzeným masem

Bramborové smažené knedlíčky

Bramborové šišky I.

Bramborové šišky II.

Bramborové šlejšky

Bramborové špekové knedlíky se zelím

Bramborový závin

Fialové noky v sýrovém krému

Formanské halušky

Gefilte
(Plněné knedlíčky s pažitkou)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Gnocchi step by step

recept ze stránek www.tacos.cz
1 porce:  1/2 kg brambor, 30 dkg hladké mouky, 1/2  vejce, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Gnocchi se připravují z mouky '00', ale jiné měkké pšeničné mouky jim mohou dodat rustikálnější i drsnější vzhled. Mouku dávkujte opatrně, protože může způsobit ztvrdnutí noků: její množství by mělo odpovídat čtvrtině hmotnosti brambor. Gnocchi můžete připravit i bez vajec, stačí pečlivě dávkovat mouku a brambory.

www.tacos.cz Použijte hodně moučnaté brambory: červené nebo žluté s bílou dužinou. Vybírejte brambory, které jsou trochu starší, protože jsou bohatší na škrob a přibližně stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily. Brambory vařte ve slupce (aby nenasákly příliš mnoho vody), v hrnci (ponořením do ještě studené vody) 30-40 minut nebo v mikrovlnné troubě: opláchněte je ve studené vodě a aniž byste je příliš vysušili, vložte je do nádoby určené pro mikrovlnnou troubu s půl centimetrem vody, uzavřete víko a vařte na nejvyšší výkon asi 7-10 minut, z mikrovlnky budou méně vodnaté a zachovají si všechny živiny, které by se jinak ztratily ve vodě. Uvařené brambory oloupejte a ihned rozmačkejte lisem na brambory nebo šťouchadlem, dokud jsou ještě horké, a poté je nechte vychladnout na pracovní ploše, aby se vysušily od vlhkosti a páry, což umožní použít do těsta méně mouky.

www.tacos.cz Potom k nim rozklepněte vejce, přidejte prosátou mouku a ingredience promíchejte nejprve vidličkou, pak rukama, dokud nezískáte měkké těsto. Přísady ale nemíchejte přespříliš, abyste předešli vzniku tvrdých noků. Těsto rozdělte na 3-4 díly a každý vyválejte tak, abyste získali válečky o tloušťce asi 2 cm. Ty nakrájejte na kousky široké několik centimetrů. Takto postupujte, dokud nezpracujete celé těsto. Vezměte získané nočky a jeden po druhém je přendejte na pomoučněnou rýhovanou škrabku nebo na hroty vidličky a jemně přitlačte prstem, abyste získali klasický hřebenovitý tvar a vytvořili mírnou prohlubeň, což pomůže noky lépe uvařit a dokonale navážou omáčku. Gnocchi položte na lehce pomoučený tác, tak aby se nedotýkaly: jsou připraveny k vaření.

www.tacos.cz Jakmile jsou všechny hotové, ihned je uvařte ve velkém množství osolené vody. Ideální způsob, jak je uvařit, je... jakmile vyplavou na povrch! Vytahujte je opatrně z vody pomocí děrované lžíce a co nejrychleji podávejte.

www.tacos.cz

vloženo 19.03.2022    zobrazeno 457x    verze pro tisk