Modernizovaná řecká vánoční kaštanová polévka [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Melencová polévka

Mléčná jednoduchá

Mléčná polévka chlebová

Mléčná polévka s drobením

Mléčná polévka s nudlemi a sýrem

Mléčná polévka s taveným sýrem

Mléčná polévka vločková

Mléčná s čerstvými houbami

Mléčná s drobením

Mléčná s houbami

Mléčná s koprem

Mléčná s krupkami

Mléčná s nudlemi

Mléčná s vejci

Mléčná smetanová

Mléčná z kysaného mléka sytá

Mléčná z ovesných vloček

Řecko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Modernizovaná řecká vánoční kaštanová polévka

Kastanosoupa

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  158  jedlých kaštanů (čersvé nebo vakuově balené), 4 lžíce másla, 2 lžíce extra virgin olivového oleje plus něco na podávání, 1/2  salátový fenykl, 3  pórky, 2 stroužky česneku, 1/2  brambora, 2.4 dl ouza, 3 l kuřecího vývaru, sůl, mletý pepř, 1.2 dl smetany, 1.2 dl řeckého jogurtu, pažitka nebo snítky fenyklu na ozdobu, růžový pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Pokud používáte vakuově balené kaštany, postupujte podle návodu na obalu a uvařte je v sáčku ve vroucí vodě, poté je přendejte do mísy a dejte stranou. Pokud používáte syrové kaštany, vložte je naříznuté do velkého hrnce a přidejte studenou vodu tak, aby byly zakryté. Přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu na střední a povařte 3 minuty. Odstavte z ohně. Pracujte po částech a zbytek kaštanů nechte ve vodě, aby jejich slupka zůstala dostatečně měkká a dala se otevřít: vyjměte vždy několik kaštanů a ostrým nožem je oloupejte. Odložte je do mísy, dokud nebudou připraveny k použití.

www.tacos.cz Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním ohni polovinu másla a olivový olej. Přidejte nahrubo nakrájený fenykl, nakrájenou bílou část pórku a utřený česnek a za stálého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a nezesklovatí, asi 10 minut. Přidejte brambory a vetšinu oloupaných kaštanů (po jednom kaštanu na porci si zatím odložte) a promíchejte, aby se obalily olejem.

www.tacos.cz Opatrně přilijte ouzo. Jakmile se alkohol vyvaří, přidejte vývar. Polévku přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi 40 minut. Polévku můžete přímo v hrnci rozmixovat ponorným mixérem nebo ji opatrně po částech přendat do mísy kuchyňského mixéru a rozmixovat dohladka a poté vrátit zpět do hrnce. (I když to není nutné, můžete také rozmixovanou polévku přecedit přes jemné sítko, abyste získali hedvábnější strukturu a elegantnější výsledek). Ochutnejte a dochuťte solí a černým pepřem.

www.tacos.cz Polévku znovu přiveďte k varu, přidejte smetanu a zamíchejte. Ochutnejte a upravte chuť. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající máslo. Nandejte do jednotlivých misek a každou z nich doplňte kopečkem řeckého jogurtu a pažitkou nebo fenyklovou snítkou. Pokapejte extra panenským olivovým olejem a posypte drcenými zrnky růžového pepře. Každou misku ozdobte kaštanem a podávejte.

vloženo 19.12.2025    zobrazeno 4x    verze pro tisk

Moje kulajda

Oukrop