cpt. Cook
 

Zapečená bramborová drobenina s houbami

Zapečené brambory

Zapečené brambory

Zapečené brambory s majoránkou

Zapečené brambory s masem a vejci

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

Zapečené brambory s tofu

Zapečené brambory se špenátem a čerstvým lososem

Francie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Zapečené brambory z Dauphiné

Gratin dauphinois

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  2 kg brambor, 15 dkg másla, 1/2 sklenka mléka, sůl, mletý pepř, 1/2 stroužek česneku
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupejte brambory a nařežte je na velmi tenké plátky. Vytřete máslem zapékací mísu nebo pekáček a vyložte ho vrstvami brambor. Osolte každou vrstvu, posypte ji jemně nasekaným česnekem a jednou nebo dvakrát poprašte pepřem. Nakonec vše zalijte mlékem. Pečte v troubě tři čtvrtě hodiny až hodinu.

www.tacos.cz Existuje ovšem mnoho receptů na zapečené brambory, které jsou předmětem sporů stejně jako cassoulet. Někdo nedává ani mléko, ani česnek. V Savojsku přidávají hodně beaufortského sýra a dávají více česneku než ostatní. Jinde přidávají smetanu. Našli jsme dokonce recept, kde bylo mléko nahrazeno bílým vínem. Ať už je recept jakýkoli, je důležité, aby byly brambory dobře propečené a měkké, aby byl pokrm dobrý.

vloženo 22.08.2007    zobrazeno 2953x    verze pro tisk

Zapékané brambory na smetaně

Zapékané brambory s bazalkou

Žid (Podkrkonoší)