cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2013
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


bav-fer   fer-lin   mac-sag   sci-ver   

bavette

bavettine

bigoli

bucatini

bucatoni

canule

cappellini

ciriole

fedelini

ferrazzuoli

recept ze stránek www.tacos.cz
ferrazzuoli: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Ferrazzuoli je druh domácích těstovin z oblasti Gragnana, které se vyrábějí tak, že se proužky těsta (někde jen kuličky těsta) omotají kolem tenké kovové jehlice s průměrem asi 1 mm a těsto se pomocí ní vyválí do tenka, takže vzniknou duté trubičky. Jejich tvar a délka je rozličná, od 7 cm po špagetovou délku, jindy se trubička neuzavírá úplně a je po délce otevřená. Jméno tyto prastaré těstoviny mají právě po té železné jehlici zvané ferreti. Podobným způsobem se těstoviny vyráběly asi po celé jižní Itálii i na Sicílii, třeba v Kalábrii jim říkají maccarruni a ru ferru.
vloženo 17.11.2009    zobrazeno 3469x    verze pro tisk