cpt. Cook
 

Minestra s masem

Minestrone (italská zeleninová polévka)

Moravská svatební polévka

Německá polévka

Norská rybí polévka

Nudlová čínská polévka

Ohnivá půlnoční polévka

Ostrá kuřecí polévka s chilli papričkami

Paloczská polévka

Pastýřská polévka

Pavlovická drůbeží polévka

Pikantní nakyslá polévka

Pikantní zelná polévka

Polévka Bellini

Polévka dršťková

Polévka gulášová

Polévka játrová

Polévka Millefanti

Polévka minestra

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Polévka ovarová

recept ze stránek www.tacos.cz
10 porcí:  1/2  vepřové hlavy, sůl, mletý pepř, česnek, majoránka, kořenová zelenina, 1/2  cibule, kroupy
zkopírováno z http://www.tacos.cz Tato polévka se většinou vaří jen po zabijačce, a to z podbradku, hlavy, plic, jazyka, jater, ledvinek, sleziny. Můžeme ji však uvařit též jen z vepřové hlavy kdykoliv jindy. Přidáváme do ní zeleninu, celer, petržel, mrkev a cibuli. Do čisté přecezené polévky, která je velmi mastná, vkládáme na talíř zvlášť vařené kroupy, okořeníme ji utřeným česnekem a rozemnutou majoránkou, po případě trochou pepře. Protože polévky bývá mnoho, odložíme část čisté pro příští dny v chladnu. S polévky musíme však sebrat tuk a občas ji zamícháme, aby vyšla pára a polévka co nejdříve vychladla, jinak snadno zkysne. Dobře uložená vydrží v zimě několik dní.

www.tacos.cz

www.tacos.cz Polévka trdelná (s krví) upraví se z polévky ovarové. Do druhé její čisté poloviny dáme totiž vařit jaternice a jelita. Protože na nich bývají stopy krve nebo některé jelito praskne, polévka ztmaví a částečně se zahustí. Koření se stejně jako polévka ovarová, rovněž se do ní vkládají kroupy zvlášť vařené. Musíme ji ihned spotřebovat, neboť se rychle kazí jako ostatně všechny výrobky z krve. Můžeme ji uvařit i jindy než při zabijačce, když na zpěněné cibulce udusíme hrneček rozkloktané krve a pak zavaříme do vývaru z vepřové hlavy. Má hodnotu živící.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 3021x    verze pro tisk