cpt. Cook
 

Hlemýždi s marinádou

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Hlemýždi v domečcích

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  20  hlemýžďů, 1/8 kg másla, 6  sardelek nebo sardelová pasta,  špetka česneku,  trochu citrónové kůry, 2  žemle (bez kůry od předchozího dne),  trochu smetany, zelená petrželka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Hlemýždě vhodíme do velkého kastrolu vařící vody v takovém množství, aby voda příliš nezchladla a rychle přišla znovu do varu. Vaříme je 5 minut klokotem. Pak je vyjmeme z ulit jehlou na protahování slaniny a odstraníme střívka s okolím. Vymneme je v soli, abychom odstranili sliz, a v několika vodách vypereme. Takto dobře omyté hlemýždě uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou asi v takovém množství, jaké přidáváme k hovězímu masu. Vaříme je 4 hodiny. Kromě zeleniny můžeme přidat šalvěj nebo tymián.

www.tacos.cz Máslo utřeme se sardelovou pastou. Ustrouhanou žemli pokropenou smetanou několikrát promícháme, aby byla vlhká, ale ne kašovitá. Smícháme ji se sardelovým máslem, přidáme citrónovou kůru a jemně usekanou petrželku. Mezitím jsme dali vyvařit prázdné hlemýždí skořápky, pak je vydrhneme kartáčem, opláchneme a poklopíme, aby z nich všechna voda vykapala.

www.tacos.cz Plnění: do každého domečku dáme lžičku vývaru z hlemýžďů nebo hovězího vývaru, pak vložíme uvařeného hlemýždě a zaplníme šištičkou modelovanou z nádivky tak, aby přečnívala skořápku ve tvaru půlkuličky. Její povrch obalíme ve vláčné strouhance (nikoli ve strouhance sušené). Složíme je do nízké zapékací mísy dobře vymaštěné máslem tak, aby nádivka nemohla po zahřátí vytéci. Podlijeme trochou vývaru a dáme do trouby gratinovat.

www.tacos.cz Obměna: do nádivky přidáme místo smetany bílé víno.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2636x    verze pro tisk

Kudrnatá omeleta s mušlemi

Mídia me rísi
(Rýže s mušlemi)

Mparrettati con le lumache
(Šneci na těstovinách mparrettati)

Mušle sv. Jakuba po provensálsku

Mušle ve vinné páře

Nadívané slávky
(Moules farcies)

Obalovaná žabí stehýnka

Pantacce s mušlemi a cuketou

Slávky podle Nicoly
(Cozze come le fa Nicola)

Slávky se smetanou
(Moules à la crème)

Tonyho mušle

Žabí stehýnka na šafránu