cpt. Cook
 

Vaječné krokety

Vaječné krokety se šunkou

Vaječný paprikáš

Vejce míchaná

Vejce nastavená

Vejce plněná

Vejce po andalusku
(Huevos estilo Andalucía)

Vejce s jemnou bylinkovou omáčkou

Vejce s petrželovým krémem

Vejce sázená

Vejce se šunkou a sýrem v kelímcích

Vejce srbská

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Vejce vařená

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  8  vajec, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Vejce na měkko jsou ze všech nejlehčeji stravitelná, podávají se takto upravená dětem a nemocným buď rozbitá do sklenice, anebo celá v kalíšku. Vaří se od té doby, kdy se vloží do vařící vody, jen 21/2 až 3 minuty. Pro dospělé 2-3 kusy.

www.tacos.cz Vejce na hniličko se vaří 4-5 minut a pak se ponoří do studené vody, aby se dala dobře oloupat. Mají žloutek polotekutý, a proto nejsou tak suchá jako vejce na tvrdo. Hodí se tedy dobře k přesnídávce na pole, neboť více osvěží. Zároveň mají tu výhodu, že se dají právě tak dobře přenášet jako vejce vařená na tvrdo.

www.tacos.cz Vejce na tvrdo se vaří 7-8 minut, nikoli příliš dlouho, nebo pak žloutek zezelená, vejce nejsou ani vzhledná, ani se nedají dobře rozkousat. Jsou potom tíže stravitelná. Výhodná je proto pro školní děti pomazánka z tvrdých vajec předem umletých (viz Chléb a pomazánky). Vejce na tvrdo vkládáme po uvaření opět ihned do studené vody, neboť jinak se nedají dobře oloupat.

www.tacos.cz Vejce na tvrdo dobře doplňují například hlávkový salát se smetanou buď k večeři, nebo na pole, dále se jimi zdobí studené mísy, například v podobě muchomůrek. Tvrdé vajíčko na špičce seřízneme, aby se dalo postavit, takto vznikne nožka houby, na kterou přitiskneme polovinu rajského jablíčka místo kloboučku. Podle libosti můžeme zdobit ještě tečkami buď z másla, nebo z majonézy.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 1782x    verze pro tisk

Vejce zapečená se sýrem

Vejce zapékaná v žemlích

Vejce ztracená

Zapečená vejce s cibulí

Ztracená vejce s bešamelovou omáčkou