cpt. Cook
 

Valtický řízek

Vařené uzené maso

Vařené vepřové koleno s kyselým zelím

Vepřová jambalaya

Vepřová kotleta po japonsku

Vepřová kotlety na petrželce

Vepřová kýta na kmíně

Vepřová kýta po lovecku

Vepřová kýta s rybízem

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Vepřová líčka, chorizo a kaštany

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2 lžička olivového oleje, 4  vepřová líčka (asi 1150 g na porci), 1/2  cibule, 2 stroužky česneku, 1.6 dl suchého cideru, 3 dl kuřecího vývaru, 3 snítky tymiánu, 1/2  badyánu, 1/2 lžičky římského kmínu,

na zelí: 30 dkg choriza, 1/2  cibule, 7 dkg vařených jedlých kaštanů, 2 stroužky česneku, 150 dkg špičatého zelí, 1/2 lžíce sherry nebo muškátového vinného octa, 2  jedlé kaštany k servírování, sůl

zkopírováno z http://www.tacos.cz Olivový olej dejte do pekáčku s poklicí a zahřejte ho na vysokou teplotu. Přidejte vepřová líčka vcelku a opékejte je 4-5 minut nebo dokud nezkaramelizují po celém povrchu. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 140 °C. Do stejné nádoby přidejte cibuli nakrájenou na jemné plátky a smažte ji 4-5 minut až zezlátne. Přidejte jemně nasekaný česnek a restujte 30 vteřin, poté přilijte cider a přiveďte k trvalému varu, nechte ho zredukovat na polovinu, asi 3-4 minuty. Do pánve přidejte čerstvý vývar, nasekané bylinky, koření a vepřová líčka i s případnou šťávou. Přiveďte k varu, nádobu přiklopte pokličkou a vložte do trouby na 1,5 hodiny nebo až jsou líčka měkká.

www.tacos.cz Vyjměte pekáč z trouby a nechte vepřová líčka v nálevu trochu vychladnout (zabráníte tak jejich vysušení). Tekutinu přeceďte do čisté pánve a vařte ji na prudkém ohni 8-10 minut až do zredukování na dvě třetiny. Podle chuti ji dosolte a nalijte zpět na líčka.

www.tacos.cz Mezitím začněte připravovat zelí tak, že do studené široké pánve na středním ohni vložíte chorizo nakrájené na 1/2 cm kostky. Tuk se z choriza začne vypařovat, jak se pánev zahřívá, a začne karamelizovat, asi 7-8 minut. Jakmile se chorizo pěkně zbarví, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji 4-5 minut, dokud nezměkne. Přidejte nahrubo nastrouhané kaštany a drcený česnek a pokračujte v restování po dobu 5 minut. Přidejte na nudličky pokrájené zelí a osolte ho, aby změklo a pustilo tekutinu. Pokračujte ve vaření na středně mírném ohni za častého míchání po dobu 15 minut, dokud není zelí uvařené, ale zachová si mírnou křehkost. Na závěr přidejte muškátový nebo sherry ocet.

www.tacos.cz Při podávání dejte hromádku zelí na malý talíř nebo misku. Navrch položte horké vepřové líčko a přelijte lžící tekutiny. Na závěr na ně nastrouhejte na jemno vařené kaštany.

vloženo 18.10.2022    zobrazeno 269x    verze pro tisk

Vepřová panenka a špenátové ravioli

Vepřová panenka Parmentier

Vepřová pečeně debrecínská

Vepřová pečeně na česneku

Vepřová pečeně na smetaně

Vepřová pečeně panenská

Vepřová pečeně s kdoulemi a perníkem

Vepřová pečeně s kmínovou kůrkou

Vepřová pečeně s omáčkou Robert

Vepřová pečeně s paprikou