cpt. Cook
 

Avokádové pesto

Bylinková omáčka s vejci

Bylinkový jogurtový dip

Itálie - Sicílie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Caponata

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  3 šálky olivového oleje, 90 dkg lilku, 1/2  cibule, 1/2 stonek řapíkatého celeru, sůl, mletý pepř, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/4 šálku vody, 1/2 konzerva rajčat, 17 dkg zelených oliv, 1/2 šálku bílého vinného octa, 1/2 šálku zlatých rozinek, 1/4 šálku kaparů naložených v soli, 3 šálky moučkového cukru, 2 lžíce nastrouhané hořké čokolády, 1/2 šálku jemně nasekané bazalky, 2 lžíce piniových semínek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Baklažán nakrájíme na kostky o straně asi 2,5 cm, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, podobně i celer. Rajčata z plechovky rozdrtíme vidličkou, olivy vypeckujeme a krájíme nahrubo, kapary propláchneme a necháme okapat.

www.tacos.cz Olej rozehřejeme v pánvi na středním plameni. Postupně, po dávkách, za občasného promíchání, osmažíme baklažán dohněda, 3-4 minuty. Děrovanou naběračkou jej přendáme do velké mísy. Většinu oleje slejeme, čtvrt šálku necháme na pokračování. Pánev vrátíme na oheň, přidáme cibuli a celer, osolíme, opepříme, smažíme asi 10 minut, než také začnou měnit barvu. Stáhneme plamen, přidáme protlak rozmíchaný ve vodě a pokračujeme ve vaření tak dlouho, dokud se voda nevypaří a směs nezačne karamelizovat, přibližně 2 minuty. Pak přihodíme drcená rajčata a pokračujeme 10 minut. Vmícháme olivy, vinný ocet, rozinky, kapary, cukr a čokoládu a povaříme do zhoustnutí, 15 minut. Hotovou směsí přelejeme v míse baklažán, zasypeme piniovými semínky a nasekanou bazalkou a lehce promícháme. Dosolíme, dopepříme a před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu. A podáváme ke grilované rybě či masu nebo jako předkrm na topince/crostini.

vloženo 28.03.2016    zobrazeno 1489x    verze pro tisk

Cizrnová pomazánka (humus)
(s olivovým chlebem)

Cizrnový falafel

Dip s čerstvými houbami

Houbová pomazánka s rajčaty

Hummus z bílých fazolí

Hummus ze sladkých brambor, rozmarýnu a cizrny

Kachní rillette
(Rillettes de canard)

Krevetová pomazánka

Křenová pomazánka

Křenová pomazánka s uzeným masem

Muhammara (krém z paprik a ořechů)

Olomoucká škvarková pomazánka

Paprikový hummus

Paté casero a la pimiente verde
(Domácí paštika se zeleným pepřem)

Pěna z kuřecích jater
(Mousse de foies de volaille)

Pomazánka s česnekem