cpt. Cook
 

Avokádové pesto

Bylinková omáčka s vejci

Bylinkový jogurtový dip

Caponata

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Cizrnová pomazánka (humus)

s olivovým chlebem

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  115 dkg suché cizrny, 1/2 dl vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, 1/2 dl olivového oleje, 1/2  citrón, sůl, římský kmín drcený, 10 dkg sezamové pasty tahini,

olivový chléb: 4.2 dkg kvasnic, 1/2 lžíce krystalového cukru, 2 dl vlažné vody, 150 dkg hladké mouky 00, 1/2 dl olivového oleje, 20 dkg oliv - zelených a černých, sůl, mletý pepř, bylinková směs podle chuti (bazalka, oregáno, majoránka apod.)

zkopírováno z http://www.tacos.cz Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě asi hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar. Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec, pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty. Hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem.

www.tacos.cz Připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou. Přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience: olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10-20 minut kynout. Vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na 30-45 minut do vyhřáté trouby na 180 °C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku: když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme.

vloženo 11.11.2007    zobrazeno 8941x    verze pro tisk

Cizrnový falafel

Dip s čerstvými houbami

Houbová pomazánka s rajčaty

Hummus z bílých fazolí

Hummus ze sladkých brambor, rozmarýnu a cizrny

Kachní rillette
(Rillettes de canard)

Krevetová pomazánka

Křenová pomazánka

Křenová pomazánka s uzeným masem

Muhammara (krém z paprik a ořechů)

Olomoucká škvarková pomazánka

Paprikový hummus

Paté casero a la pimiente verde
(Domácí paštika se zeleným pepřem)

Pěna z kuřecích jater
(Mousse de foies de volaille)

Pomazánka s česnekem